Bio-industrie
vrij!

Bij MOES. doen we dingen op een luchtige manier. Maar wat als de lucht niet meer zo schoon is? Wat als we door de uitstoot van onze broeikasgassen de lucht maar blijven vervuilen?

Ook wij vinden het ontzettend belangrijk om de planeet gezond te houden voor de huidige en toekomstige generaties. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de straling die wij ontvangen van de zon niet direct worden terugkaatst richting de ruimte. Ze blijven als het ware gevangen onder een deken van broeikasgassen. Dit zorgt ervoor dat wereldwijd de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Deze stijging zal direct invloed hebben op de planeet. Er zullen zich meer natuurrampen voltrekken en door de gemiddelde temperatuurstijging zullen voedseloogsten vaker mislukken. Niet echt handig met een stijgende wereldbevolking.

Maar liefst 30% van al onze uitgestoten broeikasgassen kunnen teruggeleid worden naar de bio-industrie. Dat is meer dan dat wij uitstoten op ons transport (auto, vliegtuig, trein) bij elkaar. Daarnaast wordt 70% van al het beschikbare landbouwgrond gebruikt voor de bio-industrie. Dat betekend dat er maar 30% beschikbaar is voor de teelt van onze groente, fruit en andere plantaardige producten.

Hierom vinden wij het belangrijk dat er voldoende alternatieven moeten komen voor zuivel en vleesproducten. Een overstap naar een plantaardig dieet heeft namelijk direct grote invloed op de gezondheid van onze planeet. Wij willen dit jullie als consument echter niet opleggen. Bij MOES. geloven we erin dat als we doorgaan in de ontwikkeling van plantaardige voeding, die daarnaast ook smaakvoller is dan de dierlijke variant, de consument vanzelf de overstap zal maken!

MOES. is volledig plantaardig. Hierdoor bevat MOES. geen grondstoffen van dierlijke afkomst en zo doet MOES. niet mee aan de vervuilende bio-industrie.

De feiten over
onze verpakking

Naast dat MOES. volledig plantaardig is hebben we ook nagedacht over de verpakking. Een verpakking moet namelijk ook praktisch blijven. Een keuze voor een minder duurzame verpakking die het product een veel langere houdbaarheid kan geven, kan bijvoorbeeld opwegen tegen een duurzame verpakking die de houdbaarheid aanzienlijk verkort. Dit betekent dat de kans op bederf en zo het vroegtijdig weggooien van voedsel wordt verkleind.

Daarom nemen wij jullie mee in onze verpakkingskeuze. We weten dat onze verpakking nog niet 100% duurzaam is en we zullen de ontwikkelingen in de markt steeds in de gaten blijven houden. We leggen jullie hier graag uit welke duurzame verpakkingskeuzes we al wel gemaakt hebben.

We zijn er nog niet

Maar we weten waar we heen willen. Daarom hebben wij een fijn helder en transparant driestappenplan voor onze verpakkingen

De papieren wikkel

De papieren wikkel is gemaakt van 100% gerecycled FSC papier. Hierdoor gebruiken we papier dat al eens eerder gebruikt is. Wij vinden het belangrijk om grondstoffen waar mogelijk te hergebruiken.

Opdruk van “groene inkt”

We gebruiken biologische inkten op plantaardige basis die geen zware metalen bevatten. Deze inkt is een stuk milieu vriendelijker dan traditionele inkten. Zware metalen zijn namelijk slecht voor de natuur. Daarnaast gaat onze ‘’groene’’ drukker nog een stap verder. De gebruikte drukplaten voor de productie van onze papieren verpakkingen zijn namelijk chemievrij ontwikkeld. Daarnaast wordt de restwarmte van de drukpersen ingezet om de drukkerij te verwarmen. Wel zo duurzaam!

Plantgemaakte verpakking

Onze plastic verpakking bestaat voor maar liefst 50% uit plastic gemaakt uit een restproduct van de suikerriet teelt. Hier wordt plastic van gemaakt die wordt gemengd met traditionele plastic. Dit proces zorgt ervoor dat er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. de productie van de suikerriet plastic is zelfs CO2-neutraal omdat bij de productie van de suikerriet CO2 uit de lucht wordt gehaald.

Deels plantgemaakte
verpakking!

Helaas ontkomen we er tot op heden niet aan om voor ons koelverse product een plastic verpakking te kiezen. De voordelen van plastic op gebied van stevigheid, houdbaarheid en transport wegen nog op ter vergelijking met andere materialen zoals glas of papier. Om het plastic zo duurzaam mogelijk te verkrijgen hebben we de volgende zaken doorgevoerd. Ten eerste hebben wij gekozen voor een plastic mono-verpakking. Dit betekend dat de verpakking maar uit één soort plastic is opgebouwd. Dit maakt de verpakking uiterst geschikt voor hergebruik en recycling. Daarnaast wordt traditionele plastic verpakkingen geproduceerd uit niet-hernieuwbare grondstoffen zoals olie. Dit proces is niet duurzaam en hierbij worden veel broeigassen uitgestoten. Onze plastic verpakking bestaat voor 50% uit traditionele plastic en voor 50% uit plastic gemaakt met de hernieuwbare grondstof suikerriet. Tijdens de teelt van suikerriet worden zelfs broeikasgassen uit de lucht gehaald. Hierdoor is de productie van ons plastic een stuk meer CO2-neutraal vergeleken met traditionele plastic soorten. Daarnaast heeft dit type plastic een hogere circulariteit en wordt er minder olie gebruikt. Een plastic verpakking uit 100% hernieuwbare grondstoffen is nog niet mogelijk. De verpakking wordt daardoor te slap en de kans op breuk vergroot aanzienlijk. We houden de ontwikkelingen hierin wel goed in de gaten.

Direct naar
Instagram

Lekker
luchtig

MOES. wordt lokaal en kleinschalig gemaakt en zit daarnaast vol met echte ingrediënten.

Al onze toetjes zijn vrij van allergenen, zo sluiten we niemand buiten en kan iedereen mee genieten.

Al onze toetjes zijn plantaardig en dus lekker Vegan.

Onze plantaardige toetjes zitten bomvol met écht fruit. Zo houden we de smaak lekker vers en fruitig.